Photo

  1. Home
  2. /
  3. Photo

Photo

 

Achtergrondinformatie over de foto!

MW_Mondriaan_foto_v5_1 (4)André Kertész, Parijs 1926: Kunstenaars in het restaurant ‘Au Neuvième Art’ van Leo Faust, met o.a. Piet Mondriaan, Piet Zwart en Vilmos Huszár.

Deze foto is gemaakt tijdens de opening van het restaurant ‘Au Neuvième Art’ van Leo Faust, een Nederlandse journalist, die zich al voor de Eerste Wereld oorlog in Parijs heeft gevestigd. Faust hield van het Parijse uitgaansleven en zag tot zijn genoegen hoe de stad na de oorlog weer opbloeide. Samen met zijn Franse vrouw Catherine richtte hij in de Rue Pigalle 55 het restaurant ‘Au Neuvième Art’ op dat hij omschreef als ‘het restaurant voor den Hollander in Parijs’. Naast ‘Hollandsche Gerechten, opgediend door Hollandsche kellners’ kon men hier ook terecht voor een echt ’Hollandsch Koffie-Uurtje’.

Tot de stamgasten behoorden veel musici, schrijvers, kunstenaars en andere intelectuelen uit de tijd. Ook Piet Mondriaan maakte deel uit van deze kringen. Mondriaan was na de Eerste Wereldoorlog teruggekeerd naar Parijs met in zijn bagage de ideeén van de Stijl en de wens de kunstwereld radicaal te hervormen. Hij hield daarnaast ook van het Parijse uitgaans leven en was vaak te zien in de danssalons rond de Place Pigalle.

Samen met andere bevriende kunstenaars was Piet Mondriaan aanwezig voor de opening van het restaurant van Leo Faust. Ontwerper Piet Zwart (rechts achter met bril) heeft het interieur en exterieur van het restaurant vormgegeven en de huisstijl gecreëerd. Links voor zit Vilmos Huszár, een Hongaars-Nederlandse kunstenaar en evenals Mondriaan gevestigd in Parijs en een van de eerste leden van De Stijl. De foto is gemaakt door de Hongaarse fotograaf André Kertész, die Mondriaan vaak heeft afgeeld.

Informatie over de foto is afkomstig van Villa Mondriaan. De foto behoort tot de collectie van Villa Mondriaan.